Producen

Active vs passive speakers: Alles Wat Je Moet Weten voor de Beste Geluidskeuze

Belangrijkste punten

Of je nu beats produceert in je slaapkamer of bezig bent met het maken van een thuisbioscoop: goede speakers zijn een must. Welke kies je: actieve of passieve speakers? Als je goede muziek maakt is het belangrijk dat het goed klinkt, toch? Dit is een van de redenen waarom goede speakers zo belangrijk zijn. Na het lezen van dit artikel zal je het verschil weten tussen actieve en passieve speakers.
Inhoudsopgave
Passieve speaker aangesloten op een platenspeler

Wat Zijn Actieve Speakers?

Actieve speakers – ofwel ‘powered speakers’ – hebben een ingebouwde versterker. Dit houdt in dat ze rechtstreeks kunnen worden aangesloten op een audiobron, zoals een televisie, platenspeler, computer of telefoon, zonder een externe versterker. Dit maakt actieve speakers super geschikt voor mensen die een eenvoudig alles-in-één systeem zoeken.

De actieve speaker met ingebouwde versterker zijn in de fabriek nauwkeurig op elkaar afgestemd. Dit zorgt voor een optimale geluidsweergave zonder dat er afstemming nodig is met externe apparatuur. Actieve speakers hebben vaak handige functies, zoals Bluetooth, USB en ingebouwde equalizers, waardoor ze net wat flexibeler zijn dan passieve speakers.

Actieve bluetooth speaker

Vaak zijn ze wel wat duurder in aanschaf, omdat de versterker deel uitmaakt van het systeem. Ook hebben ze minder mogelijkheden voor upgrades, want je kunt de versterker niet los vervangen. Dit maakt actieve speakers perfect voor kleine opstellingen of voor iemand die zonder poespas wil genieten van mooi geluid. Zonder daar al te veel moeite voor te hoeven doen.

Wat Zijn Passieve Speakers?

Passieve speakers werken net even anders dan actieve speakers. Deze hebben geen ingebouwde versterker. Deze moet je ze aansluiten op een externe versterker – die – het geluidssignaal versterkt. Voor audiofielen en muziekliefhebbers gaat de voorkeur al snel naar een passieve speaker. Deze zijn net wat meer flexibel en instelbaar. Zo kan je met een passieve speaker verschillende versterkers te proberen.

Passieve speakers zijn geen stroombron nodig, maar alleen een luidsprekerkabel. Dit maakt ze dan net weer wat flexibeler dan actieve speakers. Houdt wel rekening met het feit dat het opzetten van een passieve speakeropstelling vaak wel enige technische kennis verlangt.

passieve vs actieve speakers in een thuisstudio

Helemaal als het om de keuze van de versterker gaat die goed uitsluit bij de impedantie en het vermogen van de speaker. Een goede afstemming tussen speaker en versterker is essentieel om vervorming te voorkomen en de geluidskwaliteit te waarborgen. Dit is erg handig voor wanneer je zelf muziek wilt produceren.

De Belangrijkste Verschillen Tussen Actieve en Passieve Speakers

Het verschil tussen actieve en passieve speakers is in de essentie toch wel grotendeels technisch, maar dit heeft wel grote gevolgen voor hoe je het gebruikt. Hieronder is een video te zien van ‘sweetwater‘ die dit nog wat beter in kaart weet te brengen:

1: Installatie / gebruik

Actieve speakers zijn plug-and-play. Je sluit ze aan op een audiobron, prikt hem in het stopcontact en je kunt gelijk luisteren. Passieve speakers zijn wat moeilijker van stof, want die zijn een externe versterker nodig en vaak wat meer kabels.

Actieve speakers zijn daarom geweldig voor mensen die gewoon lekker eenvoudig muziek willen luisteren. Daar is natuurlijk helemaal niets mis mee, want we beoordelen je niet bij ThaMusicMix. Passieve speakers zijn meer geschikt zijn voor mensen die hun geluidssysteem aan willen kunnen passen en willen kunnen upgraden (audiofielen noemen we dat).

2: Afstemming / kwaliteit

Actieve speakers hebben een versterker die precies is afgestemd op de componenten binnen de speakerbehuizing. Dit betekent dat het geluid meestal helder en gebalanceerd is zonder verdere aanpassingen. Passieve speakers bieden de mogelijkheid om de klank naar eigen smaak en wens te optimaliseren. Door verschillende versterkers te testen, kunnen gebruikers bijvoorbeeld een specifieke geluidskwaliteit bereiken. Eentje die als voorbeeld net wat gedetailleerder is.

3: Flexibel / uitbreidbaar

Passieve speakers bieden de mogelijkheid om de versterker te vervangen en andere audioapparatuur toe te voegen, zoals subwoofers en equalizers, om het geluid te personaliseren. Actieve speakers hebben deze flexibiliteit minder, omdat de versterker vast onderdeel is van het systeem.

4: Stroom / verplaatsbaar

Actieve speakers zijn stroom nodig, wat ze minder verplaatsbaar maakt dan passieve speakers. Denk maar aan een leuke speaker die daarmee soms in de weg zit. In ruimtes waar stopcontacten schaars zijn, kunnen passieve speakers handiger zijn, omdat ze alleen een luidsprekerkabel nodig hebben. Dat maakt een passieve speaker weer erg handig.

Wanneer Kies Je Voor Actieve Speakers?

Als het op dit punt nog steeds niet duidelijk is wanneer je actieve vs passieve speakers nog hebt, dan gaat er iets mis. Juist voor jou zullen we het nog eens benoemen (lichte shame): Actieve speakers zijn een goede keuze als je op zoek bent naar iets dat eenvoudig te installeren is en een aardig goede geluidskwaliteit heeft, zonder dat je op technisch niveau veel hoeft aan te passen. Dit is dus ideaal voor thuisgebruikers die niet te veel willen pielen en wellicht beperkte ruimte hebben. Denk bijvoorbeeld aan draadloze Bluetooth-speakers.

Voor thuisbioscopen, game-omgevingen of kleine studio’s kunnen actieve speakers ook prima geschikt zijn om toch een prima luisterervaring te creëren – zonder dat extra dingen nodig zijn. Ze hebben vaak ook Bluetooth en WiFi, wat draadloos streamen chill maakt.

Wanneer Kies Je Voor Passieve Speakers?

Passieve speakers zijn goed voor mensen die controle willen over ook maar elk dingetje van hun audiosysteem. Het geeft veel keuzevrijheid in bijvoorbeeld versterkers en andere dingen. Daardoor kunnen passieve speakers een meer dynamische en gedetailleerde geluidservaring bieden. Helemaal in grotere ruimtes of luisterruimtes. Voor muziekliefhebbers die willen experimenteren en investeren in hoogwaardig audio apparatuur, bieden passieve speakers de juist meeste opties.

Studio opstelling met passieve speakers

Vaak zie je ook passieve speakers als inbouwspeakers. Bijvoorbeeld in muren of in plafonds. Zo kun je ze combineren met verschillende versterkers en zijn ze net wat minder afhankelijk van stroombronnen. Dit maakt een passieve speaker weer ideaal voor een opstelling die je niet snel zal gaan verplaatsen.

Bax Music | De specialist in Muziekinstrumenten

Conclusie

Veelste veel tekst, maar het maar wat korter… Alright; Actieve vs passieve speakers. Dit hangt af van je wensen. Wil je een eenvoudige speaker die lekker klinkt, zonder er al te veel mee te hoeven klooien? Dan is een actieve speaker wat voor jou. Wil je iets wat net even wat flexibeler is en meer ruimte bied om zelf dingen aan te passen of te optimaliseren? Ga dan voor een passieve speaker. De een is niet per se ‘beter’ dan de andere. Zowel een actieve als passieve speaker kan simpeweg megagoed klinken. Het ligt een beetje aan je voorkeur.

Deze post is op 07 november 2024 geactualiseerd (voorzien van nieuwe informatie)

Voor jou het allerbeste (geheel gratis)

Ontvang 12 tips in je mail in 12 weken

Tips waar je elke week mee uit de voeten kan. Zo krijg je 12 emails van ons op logische volgorde, zodat je elke week iets kan verbeteren en perfectioneren. Een soort coachingstraject van 3 maand zonder sociale verplichting – super chill, toch? 

* Zorg ervoor dat je deze informatie niet mist. Het zou jammer zijn als je collega artiest juist wel zijn/haar marketing goed voor elkaar heeft en daardoor meer streams krijgt dan jij. Het komt natuurlijk te voet en gaat te paard.

Compenseer
voor je CO2-uitstoot

Waardeer je dit artikel? Sta dan even stil bij je CO2-uitstoot of gun mij een koffie.

*ThaMusicMix ontvangt geen commissie o.i.d. op jouw CO2 compensatie. Het is gewoon een belangrijk onderwerp.