Producen

Verschillende microfoons: condensator vs ribbon vs dynamisch [dit zijn de verschillen]

Belangrijkste punten

Het verschil tussen condensator vs ribbon vs dynamische microfoons zullen we in dit artikel uitleggen. Als muziekproducer is het belangrijk om te snappen welke microfoon het beste past bij je opnamebehoeften. Elk type microfoon heeft natuurlijk unieke eigenschappen die weer goed zijn voor verschillende opnamesituaties. Denk aan fijne details in een studio-opname tot het vastleggen van het rauwe geluid van een live optreden. Dit is natuurlijk enorm verschillend. We nemen je stap voor stap mee door de eigenschappen van deze drie microfoons, zodat jij een goede keuze kunt maken.
Inhoudsopgave
Condensator vs Ribbon vs dynamische microfoon

Een aantal weken deden we onderzoek naar de beste microfoons voor rap. Daar kwamen we veel verschillende soorten microfoons tegen. Een overweging daarin was welke soort microfoon goed geschikt is voor rap of hiphop muziek (Condensator vs Ribbon vs Dynamisch).

De video hierboven van Doe Het Zelf Producer (begint op 1:18) neemt een drietal microfoons onder de loep met voorbeelden: de Rode NT1a (4:25) – een condensator microfoon, de Shure SM57 (8:02) – een dynamische microfoon – en de Golden Age R1 Mk (11:14) – een ribbon microfoon. Je kan natuurlijk wel lezen wat de verschillen zijn, maar krachtiger is het natuurlijk als je het verschil tussen de condensator, dynamische en ribbon microfoon zelf hoort – als je voor sound gaat.

De Condensator Microfoon

Een condensatormicrofoon werkt door dat geluidsgolven het membraan laten trillen. Dat membraan zit heel dicht bij een plaatje dat stil blijft staan. Door de trillingen van het membraan verandert de afstand tussen het membraan en het plaatje steeds een beetje.

Condensator microfoon schematisch

Dit veroorzaakt kleine veranderingen in een elektrisch signaal, dat vervolgens wordt versterkt door de microfoon. Uiteindelijk komt er een versterkt geluidssignaal uit, dat je kunt opnemen of versterken om bijvoorbeeld je muziek goed vast te leggen. We spreken van een grootmembraancondensator als deze groter is dan 1 inch (ofwel 2.54cm). De NT1 van Rode is bijvoorbeeld een grootmembraan.

De Ribbon Microfoon

Een ribbon-microfoon werkt doordat geluidsgolven een dun, geribbeld strookje aluminium laten bewegen. Dit strookje, de ‘ribbon’ of ‘strookje’, zit tussen twee magneten. Wanneer het ribbon beweegt door de geluidsgolven, ontstaan er kleine stroompjes door de invloed van de magneten. Die stroompjes vormen het geluidssignaal dat je uiteindelijk hoort of opneemt. Deze microfoon vangt daardoor geluid heel natuurlijk op, omdat hij gevoelig is voor kleine details in de trillingen van de lucht.

Ribbon microfoon schematisch

Het ‘lintje’ in de microfoon is erg gevoelig. Zo gevoelig zelfs dat deze kapot kan gaan als je direct in de microfoon zingt. Daarom is het aangeraden om altijd een popfilter te gebruiken, om de ‘lucht’ die in de microfoon gaat als het ware te filteren.

De Dynamische Microfoon

Een dynamische microfoon werkt doordat geluidsgolven het diafragma laten trillen. Aan dat diafragma zit een spoel vast, die beweegt in het magnetisch veld van een magneet. Door die beweging ontstaat er een kleine elektrische stroom in de spoel en dat is dus het geluidssignaal dat uit deze microfoon komt.

Dynamische microfoon schematisch

Deze microfoons zijn stevig en kunnen harde geluiden goed aan, waardoor ze dus vaak worden gebruikt bij live optredens.

Het verschil: Condensator vs Ribbon vs Dynamisch

Een condensatormicrofoon is supergevoelig en pikt fijne details op, ideaal voor studiowerk en zang. Een ribbonmicrofoon geeft een warm en natuurlijk geluid, vaak gebruikt voor het opnemen van instrumenten zoals gitaren en drums. Een dynamische microfoon is stevig en minder gevoelig voor achtergrondgeluid, waardoor hij perfect is voor live optredens en harde geluiden.

Elk type heeft zijn eigen karakter, dus kies de microfoon die past bij wat jij wilt opnemen.

Bax Music | De specialist in Muziekinstrumenten
Deze post is op 13 november 2024 geactualiseerd (voorzien van nieuwe informatie)

Voor jou het allerbeste (geheel gratis)

Ontvang 12 tips in je mail in 12 weken

Tips waar je elke week mee uit de voeten kan. Zo krijg je 12 emails van ons op logische volgorde, zodat je elke week iets kan verbeteren en perfectioneren. Een soort coachingstraject van 3 maand zonder sociale verplichting – super chill, toch? 

* Zorg ervoor dat je deze informatie niet mist. Het zou jammer zijn als je collega artiest juist wel zijn/haar marketing goed voor elkaar heeft en daardoor meer streams krijgt dan jij. Het komt natuurlijk te voet en gaat te paard.

Compenseer
voor je CO2-uitstoot

Waardeer je dit artikel? Sta dan even stil bij je CO2-uitstoot of gun ons een koffie.

*ThaMusicMix ontvangt geen commissie o.i.d. op jouw CO2 compensatie. Het is gewoon een belangrijk onderwerp.