Producen

Wat is een Inline PreAmp en heb je die eigenlijk nodig?

Belangrijkste punten

Je ben je vast wel eens de term ‘inline preamp’ tegengekomen als je al even bezig bent met het opnemen van muziek. Dit kleine apparaatje, zoals de bekende Cloudlifter, kan ervoor zorgen dat je microfoonsignaal net dat beetje extra gain krijgt. Maar de vraag is: heb je er echt een nodig of is het vooral een leuke toevoeging aan je studio-setup?
Inhoudsopgave
Dit doet een cloudlifter inline preamp

Een paar weken geleden deden wij onderzoek naar de beste microfoon voor rap muziek. Tijdens het onderzoek kwamen we verscheiden keren de preamp tegen – met name de Cloudlifter CL-1 – en daar bleek nog al wat onduidelijkheid over te zijn. Deze zit tussen je audio interface en de microfoon in. In sommige gevallen kan een audio interface niet voldoende gain leveren voor de microfoon om goed zijn werk te doen. In zulke gevallen heb je dus een Inline PreAmp nodig.

Dit doet een inline preamp

Wat doet een inline preamp? Een Inline PreAmp is een klein versterkingsapparaat dat direct tussen de microfoon en de hoofd PreAmp wordt geplaatst. Meestal boost deze het signaal rond de 20-30 dB. Zo wordt de hoofd-PreAmp een stuk minder belast. Dan denk je vast; ja, maar wat boeit dat? Nou, als je de PreAmp wat minder belast, dan krijg je een schoner signaal bij hoge gain-instellingen.

Voorbeeld Inline PreAmp Shure SM7b en focusrite
(Bron: Audio University)

Een microfoon converteert drukgolven naar elektrische golven. Je stem genereert een bepaalde druk in die moet worden omgezet naar . Sommige microfoons zijn net wat efficienter dan andere microfoons als het gaat om het omzetten van deze signalen. Dit is dan ook de reden dat sommige microfoons ‘hulp’ nodig zijn en meer gain moeten krijgen om dezelfde output gain te krijgen (ofwel Gain range).

Je hebt een inline preamp nodig, als je …

Wanneer het je een inline preamp nodig? Je hebt een PreAmp nodig wanneer je Hoofd-Amp niet voldoende gain kan leveren aan je microfoon. Als je een focusrite scarlett hebt in combinatie met een SM7b, dan moet daar misschien een Inline PreAmp tussen. Dit is per PreAmp en per microfoon weer verschillend.

Wellicht goed om te weten is dat inline PreAmps niet werken met condensator microfoons, maar wel met een dynamische microfoon en een ribbon microfoon. Meer over het verschil tussen een condensator, dynamisch en ribbon microfoon is hier te lezen.

Voorbeeld met Dynamische vs Condensator microfoon

Neem als voorbeeld de NT1a van Røde (die wij zelf ook gebruiken). Dit is een condensator microfoon die van zichzelf super gevoelig is voor geluid. Daarvoor heeft het boosten van de gain veel minder effect. In theorie zou het zelfs voor meer ruis zorgen. Een gevoelige condensatormicrofoon is juist weer perfect voor studio opnames.

De SM7b van Shure is een dynamische microfoon. Deze is een stuk minder gevoelig en is dus een pre amp nodig – tenzij je audio interface / hoofd-PreAmp voldoende gain kan leveren. Een voordeel van dynamische microfoon is dat deze dus ook minder gevoelig zijn voor omgevingsruis. Dit kan handig zijn als jij je ruimte niet echt akoestisch hebt behandeld. Een groot voordeel van een dynamische microfoon is dat ze wat robuuster (steviger en ongevoeliger) zijn.

Datasheet van je microfoon

Je microfoon wordt vaak met een datascheet geleverd. Hierin staat allemaal technische informatie over je microfoon, zoals het patroon, de dynamische range van je microfoon en het ‘Noise EIN’. EIN staat voor equivalent input noise.

Equivalent input noise

EIN geeft de hoeveelheid interne ruis van een microfoon en preamp aan. Een lagere waarde zorgt voor minder achtergrondgeluid en een hogere waarde juist weer voor meer. Daarom is een lagere waarde beter dan een hogere waarde. Dit is ontzettend belangrijk voor zuivere opnames, vooral bij gevoelige bronnen zoals zang of akoestische instrumenten. Als de EIN waarde -128 dB is of lager, dan zal een inline preamp je noise level niet veel verminderen. Vergeet niet dat decibel een logaritmische schaal is. Met een microfoon met een EIN van -120 dB zal een inline PreAmp enorm veel verschil maken.

De welbekende Cloudlifter CL-1

Als je zoekt op microfoon Preamp dan kom je al snel uit bij het Cloudlifter Platform. Deze video laat het verschil zien hoe een SM7b klinkt met en zonder een PreAmp op 6:27 in de video.

Alternatieven voor de Cloudlifter CL-1

De Cloudfilter CL-1 is natuurlijk niet de enigste optie. Hoewel dit een redelijk bekende Line PreAmp is, is deze ook relatief prijzig. Zo heb je een FetHead al voor bijna 1/3e van de prijs van een Cloudlifter. Audio University vind zelf de Radial McBoost prettig werken, want deze heeft een knob waarmee je zelf de gain kan bedienen. Alleen is deze net een stukje duurder dan de Cloudlifter.

  • Triton FetHead
  • Soyuz Launcher
  • Royer dBooster
  • Samson HighRise
  • Radial McBoost
  • SE Electronics Dynamite

Soyuz the Launcher en de Samsom Highrise zul je zeker tegenkomen wanneer je zelf op zoek gaat naar PreAmps. Soyuz is weer prijziger dan de Cloudlifter en de HighRise is relatief goedkoop. Als laatste zul je ook de Dynamite tegenkomen.

Bax Music | De specialist in Muziekinstrumenten

Conclusie

Inline PreAmps, zoals de Cloudlifter of de FetHead, kunnen een handige boost geven voor dynamische microfoons met een laag uitgangssignaal. Helemaal als je audio interface (of hoofd-PreAmp) niet genoeg gain kan leveren. Maar eerlijk is eerlijk: vaak is zo’n inline PreAmp niet echt nodig.

Gebruik je bijvoorbeeld een microfoon zoals de SM57 voor normale opnames, dan red je het meestal prima zonder inline PreAmp. Tenzij je graag vlinders wilt opnemen vanaf honderd meter afstand of kabels van tientallen meters gebruikt, want dan kan een inline PreAmp het geluidsniveau wel schoner krijgen en flink wat bijdragen. Met een normale studio-opstelling en goede positie voor je microfoon kan je al een boel ruis beperken. Dat zonder dat je hem zo veel extra hoeft te boosten. Mocht je een andere reden zoeken om als nog een PreAmp aan te schaffen? Het is best wel leuk speelgoed.

Deze post is op 13 november 2024 geactualiseerd (voorzien van nieuwe informatie)

Voor jou het allerbeste (geheel gratis)

Ontvang 12 tips in je mail in 12 weken

Tips waar je elke week mee uit de voeten kan. Zo krijg je 12 emails van ons op logische volgorde, zodat je elke week iets kan verbeteren en perfectioneren. Een soort coachingstraject van 3 maand zonder sociale verplichting – super chill, toch? 

* Zorg ervoor dat je deze informatie niet mist. Het zou jammer zijn als je collega artiest juist wel zijn/haar marketing goed voor elkaar heeft en daardoor meer streams krijgt dan jij. Het komt natuurlijk te voet en gaat te paard.

Compenseer
voor je CO2-uitstoot

Waardeer je dit artikel? Sta dan even stil bij je CO2-uitstoot of gun ons een koffie.

*ThaMusicMix ontvangt geen commissie o.i.d. op jouw CO2 compensatie. Het is gewoon een belangrijk onderwerp.